Zagrają dla wychowanków domu dziecka

5 czerwca w hali MOSiR w Zabrzu odbędzie się Turniej Piłki Halowej Młodzi dla Młodych. Dochód z imprezy przekazany zostanie wychowankom Domu Dziecka w Zabrzu. – Za te pieniądze dzieci i młodzież wyjadą na kolonie i obozy – mówi Ksenia Ulanowicz-Sienkiel z Sekcji Młodych Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność, pomysłodawczyni akcji. Turniej organizuje Stowarzyszenie FeByS.

Do udziału w rozgrywkach już zgłosiło się 10 drużyn. Są to zespoły m.in. z KWK Makoszowy, Radia Piekary, zabrzańskiej straży pożarnej, Wojewódzkiego Pogotowia Ratunkowego w Katowicach, spółki Volkswagen Motor Polska w Polkowicach oraz Krajowej Sekcji Młodych NSZZ Solidarność. – Turniej już cieszy się sporym zainteresowaniem, a mamy nadzieję na jeszcze większe. Czekamy na kolejne drużyny. Zaproszenie wysłaliśmy m.in. do zabrzańskich radnych – mówi Ulanowicz-Sienkiel. Podkreśla, że w Domu Dziecka w Zabrzu przebywa ok. 30 wychowanków w wieku od 5 do 20 lat. – Marzymy o tym, żeby zebrać pieniądze na wyjazd na wakacje dla każdego z nich – dodaje związkowiec.

Zespoły zagrają w systemie każdy z każdym. Boisko w hali MOSiR podzielone zostanie na dwie części, tak by równolegle można było rozegrać dwa mecze. Wpisowe dla drużyn wynosi minimum 300 zł, ale jak informuje Ulanowicz-Sienkiel, są takie zespoły, które wpłaciły wyższe kwoty.

Impreza rozpocznie się o 12.30. – Wstęp na trybuny będzie wolny, a dla kibiców, zwłaszcza najmłodszych, przygotujemy wiele dodatkowych atrakcji – zapowiada pomysłodawczyni akcji.

Patronat nad imprezą objął m.in. przewodniczący Komisji Krajowej „S” Piotr Duda.

Związkowcy z Sekcji Młodych zachęcają także do indywidualnych wpłat na rzecz zabrzańskiego Domu Dziecka, na konto o numerze: 34 2030 0045 1110 0000 0226 3570.
Tytuł wpłaty: darowizna „Charytatywny Turniej Futsalu – Młodzi dla Młodych”.

ak