Wzrost płac w Jastrzębskich Zakładach Remontowych

Wzrost płac zasadniczych o 2,5 proc. i dodatkowa podwyżka dla 13 proc. najmniej zarabiających pracowników – to najważniejsze zapisy porozumienia podpisanego 16 maja przez pracodawcę i organizacje związkowe działające w Jastrzębskich Zakładach Remontowych.
Podwyżki wejdą w życie 1 czerwca.

Jak informuje Adam Kowalski, wiceprzewodniczący Solidarności w Jastrzębskich Zakładach Remontowych, wzrost płac zasadniczych o 2,5 proc. oznacza, że wynagrodzenie w firmie będzie wyższe średnio o ok. 60 zł. Ponadto 13 proc. najmniej zarabiających pracowników, czyli ponad 50 osób zostanie przeszeregowanych o grupę wyżej, co jest związane z podwyższeniem ich pensji o kolejne kilkadziesiąt zł. – Rozmowy z przedstawicielami zarządu były bardzo trudne, ale udało nam się wynegocjować podwyżki dla wszystkich pracowników, co było dla nas priorytetem. Przez wiele tygodni pracodawca godził się jedynie na przeszeregowanie 13 proc. załogi, a o zbiorowej podwyżce nie chciał rozmawiać. Takie rozwiązanie było nie do zaakceptowania dla związków. Ostatecznie udało nam się dojść do porozumienia – mówi Adam Kowalski.

Podkreśla, że średnia płaca w spółce wynosi ok. 2400 zł na rękę, a ostatnie podwyżki zbiorowe pracownicy otrzymali w 2014 roku.

Podczas negocjacji uzgodniono także, że jeżeli wyniki ekonomiczne firmy będą dobre, to III kwartale rozpoczną się rozmowy dotyczące premii z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Firma świadczy usługi na rzecz Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Zatrudnia ok. 400 osób. Do Solidarności, będącej największym związkiem zawodowym w spółce, należy 30 proc. pracowników.

ak
źródło foto:pixabay.com/CC0