Wyższe zarobki w Poczcie Polskiej

Wynagrodzenia zasadnicze zdecydowanej większości pracowników Poczty Polskiej wzrosną o ponad 170 zł brutto. To efekt porozumienia podpisanego z pracodawcą przez Organizację Międzyzakładową NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej 20 lipca.

Wyższe wypłaty wpłyną na konta pracowników wraz z wypłatą za sierpień, czyli do 10 września. Równocześnie załoga otrzyma wyrównanie za czerwiec i lipiec. Porozumienie z 20 lipca stanowi, że podwyżki otrzymają te osoby, których wynagrodzenia są niższe niż 5 tys. zł brutto i były zatrudnione w Poczcie Polskiej w dniu 31 maja tego roku. Oznacza to, że wzrostem płac zasadniczych objętych zostanie ponad 95 proc. spośród przeszło 77 tys. pracowników Poczty Polskiej. Po wejściu podwyżek w życie najniższa płaca w firmie wyniesie ponad 2,4 tys. zł brutto.

Podczas rozmów związkowcy ustalili z pracodawcą, że kierowca pojazdu o masie powyżej 3,5 tony nie będzie mógł zarabiać miesięcznie mniej niż 3200 zł brutto. Wprawdzie w tej grupie pracowników podwyżka także ma wynieść średnio 172 zł brutto na etat, ale są takie osoby, których płaca zasadnicza wzrośnie o ponad 400 zł. W Poczcie Polskiej zatrudnionych jest ponad 1100 kierowców pojazdów o masie powyżej 3,5 tony.

Przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „S” Pracowników Poczty Polskiej Bogumił Nowicki podkreśla, że porozumienie płacowe z 20 lipca jest kolejnym, które związkowcy podpisali z pracodawcą w ciągu ostatnich dwóch lat. – Rozmowy nie były łatwe, ale udało nam się wypracować kompromis bez wszczynania sporu zbiorowego. Po stronie związkowej zawsze zostaje pewien niedosyt i poczucie, że może mogliśmy wynegocjować więcej. Najważniejsze jest to, że obecny zarząd w swojej strategii zadeklarował systematyczny wzrost wynagrodzeń i te zapowiedzi są realizowane – mówi przewodniczący zakładowej Solidarności.

– Z sygnałów, które do nas docierają wynika, że pracownicy są zadowoleni. Jest to kolejna podwyżka w ciągu dwóch ostatnich lat. Powolutku, małymi kroczkami sytuacja finansowa pracowników Poczty Polskiej zaczyna się poprawiać – podkreśla Danuta Dyszy, przewodnicząca Organizacji Podzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej w Chorzowie.

aga
źródło foto:commons.wikimedia.org/CC BY-SA 3.0/HenrykBorawski