Votum - odszkodowania

Współpraca
Votum SA – NSZZ Solidarność Region Śląsko-Dąbrowski

VOTUM S.A. największą w Europie Środkowo-Wschodniej kancelarią odszkodowawczą. Aktualnie Spółka reprezentuje osoby poszkodowane w wypadkach komunikacyjnych, przy pracy lub w gospodarstwie rolnym, w wyniku których doszło do obrażeń ciała lub śmierci. Zapewnia także pomoc w dochodzeniu roszczeń w imieniu uprawnionych, sprawujących opiekę nad osobami, które w wyniku wypadku doznały najcięższych obrażeń, skutkujących np. stanem wegetatywnym. Reprezentuje uprawnionych w walce o zadośćuczynienie za zerwane więzi rodzinne, naruszenie prawa do życia w pełnej rodzinie.

Specjalistom VOTUM można również zlecić kwestie związane z dziedziczeniem funduszy zgromadzonych na kontakt Otwartych Funduszy Emerytalnych oraz subkontach ZUS. Poza tym firma oferuje pomoc poszkodowanym w zakresie szkód rzeczowych – zarówno tych w pojazdach, jak i w budynkach rolnych czy uprawach. Dotychczas firma udzieliła pomocy ponad 180 000 osób.

Wypadki przy pracy
Od lat VOTUM S.A. dochodzi należnych świadczeń dla osób, które miały wypadek przy pracy. Odszkodowanie uzyskuje zarówno z ubezpieczeń społecznych, jak i z ubezpieczenia OC pracodawcy.

Szkody rzeczowe
VOTUM dba o to, by zgłosić roszczenia o uzyskanie wszystkich należnych świadczeń odszkodowawczych z tytułu szkody wyrządzonej na mieniu przez innego kierującego. Spółka na rzecz swoich klientów dochodzi odszkodowań za zniszczony pojazd, odzież, bagaż. Występuje także o zwrot kosztów holowania, wynajmu samochodu zastępczego oraz parkingu dla zniszczonego samochodu.

Wypadki komunikacyjne
Zarówno pieszy, pasażer auta, jak i kierowca może uzyskać odszkodowanie za wypadek komunikacyjny spowodowany przez innego kierującego. VOTUM w imieniu swoich klientów dopełnia wszelkich formalności oraz walczy o uzyskanie wszystkich należnych świadczeń w najwyższej możliwej wysokości.

Choroby zawodowe
Zgłoś się do nas również wtedy, gdy stwierdzono u Ciebie chorobę zawodową, potwierdzoną przez opinię Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz orzeczeniem ZUS o ustalonym uszczerbku na zdrowiu wraz z decyzją o wypłacie jednorazowego odszkodowania. Pamiętaj, że prawo świadczenia z tego tytułu przedawnia się już po 3 latach od wydania orzeczenia przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Tylko przed upływem tego okresu możliwe jest dochodzenie odszkodowania.

Wypadki śmiertelne
Firma VOTUM reprezentuje także członków bliskiej rodziny ofiar wypadków i na ich rzecz uzyskuje zadośćuczynienie za cierpienie po stracie bliskiej osób. Świadczenie to można uzyskać do 20 lat od wypadku, nawet jeśli sprawca wypadku nie był znany lub nie miał wykupionego ubezpieczenia OC pojazdu.

Zapewniamy kompleksową pomoc w uzyskaniu odszkodowania.

NIE WAHAJ SIĘ! ZADZWOŃ JUŻ DZIŚ PO BEZPŁATNĄ PORADĘ W SWOJEJ SPRAWIE.

andrzej.szmuc@votum-sa.pl, tel. 606 236 583
www.votum-sa.pl, bezpłatna infolinia 800 217 417

Brak opon zimowych a wypłata odszkodowania

Każdego roku powraca temat nałożenia na właścicieli pojazdów obowiązkowego stosowania zimowego ogumienia. Podejmowano dyskusje, szukano rozwiązań, padały konkretne propozycje i na tym koniec. Nadal to kierowca decyduje, czy zimą chce jeździć na oponach zimowych, uniwersalnych czy letnich.

Czytaj więcej o: "Brak opon zimowych a wypłata odszkodowania"

Jak ustalić kwotę odszkodowania po wypadku?

Podstawowe świadczenie, które przysługuje osobie poszkodowanej w kolizji drogowej, pochodzi z tytułu zadośćuczynienia. Kodeks cywilny przewiduje, że sąd może przyznać poszkodowanemu odpowiednią sumę jako zadośćuczynienie za doznaną krzywdę. Świadczenie to służy wynagrodzeniu zarówno cierpień fizycznych, jak i psychicznych.

Czytaj więcej o: "Jak ustalić kwotę odszkodowania po wypadku?"

Pomoc dla frankowiczów – na czym polega?

Kredyt we frankach szwajcarskich przez długi czas był uważany za korzystniejszy dla konsumentów niż ten w złotówkach. Dla osób, które się na niego zdecydowały, spłacanie kolejnych rat i odsetek okazało się trudniejsze, niż można było przypuszczać.

Czytaj więcej o: "Pomoc dla frankowiczów – na czym polega?"

Odszkodowanie za skomplikowane złamanie nogi górnika

Od tego, jakie warunki panują w kopalni, w dużej mierze zależy zdrowie i życie pracujących w niej górników. Ich praca i tak ma specyficzny charakter i wymaga czujności i ostrożności. Nieodpowiednie warunki pracy mogą spowodować poważne konsekwencje dla pracowników kopalni.

Czytaj więcej o: "Odszkodowanie za skomplikowane złamanie nogi górnika "

Odszkodowanie za samochód uszkodzony na dziurawej drodze

Stan niektórych dróg w Polsce pozostawia niekiedy wiele do życzenia. Kierowcy wiedzą o tym i zazwyczaj starają się jeździć ostrożnie, ale niekiedy nawet największa uważność nie wystarczy.  Czy właściciel samochodu, który został uszkodzony na dziurawej drodze, może domagać się od kogoś odszkodowania?

Czytaj więcej o: "Odszkodowanie za samochód uszkodzony na dziurawej drodze"

Czym jest szkoda komunikacyjna?

Powstanie szkody komunikacyjnej wiąże się z odpowiedzialnością cywilną sprawcy. W przepisach polskiego prawa nie znajdziemy jednak jednoznacznego wyjaśnienia, co oznacza to pojęcie.

Czytaj więcej o: "Czym jest szkoda komunikacyjna?"

Śmierć pracownika huty

Specyfika pracy w kopalniach i hutach powoduje, że jest ona nie tylko trudna i uciążliwa, ale także niebezpieczna. Wysokie temperatury, wielkie maszyny i wiele innych czynników sprawiają, że pracownicy tych miejsc są szczególnie narażeni na uszczerbek na zdrowiu lub nawet utratę życia.

Czytaj więcej o: "Śmierć pracownika huty "

Na czym polega pomoc dla frankowiczów?

Zgodnie z przepisami prawa roszczenia związane z kredytem we frankach szwajcarskich przedawniają się po upływie 10 lat od wpłaty ostatniej nadpłaconej raty. Dlatego właśnie ta data, a nie dzień zawarcia umowy kredytu, jest szczególnie ważna.

Czytaj więcej o: "Na czym polega pomoc dla frankowiczów?"

Tragiczny wypadek czterolatka i sprawiedliwość po 19 latach

Czy możliwe jest, aby 4-letnie dziecko, które w wyniku następstw wypadku straciło zdolność samodzielnego poruszania się, nie otrzymało od sprawcy żadnego odszkodowania i to mimo działania pełnomocnika, który miał uzyskać rekompensatę? Niestety tak. Marcin* przez blisko 20 lat pozostawał bez skutecznej pomocy.

Czytaj więcej o: "Tragiczny wypadek czterolatka i sprawiedliwość po 19 latach"

Odzyskana szansa na leczenie

Specjaliści z VOTUM S.A. po raz kolejny udowodnili, że możliwe jest uzyskanie odszkodowania nawet po 12 latach od wypadku. Sprawa odrzucona po pierwszym zgłoszeniu do ubezpieczyciela, zakończyła się przyznaniem poszkodowanemu zadośćuczynienia w wysokości 200.000 zł oraz dożywotniej renty w kwocie 8.000 zł wypłacanej kwartalnie.

Czytaj więcej o: "Odzyskana szansa na leczenie"