VI Memoriał Agaty Mróz-Olszewskiej

W dniach od 6 do 8 października 2017 roku w Hali Widowiskowo-Sportowej „Centrum” w Dąbrowie Górniczej zorganizowany zostanie VI Memoriał Agaty Mróz-Olszewskiej z udziałem żeńskich klubów siatkarskich z Polski, Czech, Węgier i Izraela. Wydarzenie honorowym patronatem objęła małżonka Prezydenta RP Agata Kornhauser-Duda. Jednym z patronów medialnych turnieju jest Tygodnik Śląsko-Dąbrowski NSZZ Solidarność

W turnieju wezmą udział zespoły: MKS Dąbrowa Górnicza, TJ Sokol Frýdek-Místek, Békéscsabai RSE oraz KFAR Saba. W ramach Memoriału rozegrany zostanie także Mecz o Superpuchar Polski pomiędzy drużynami Chemik Police i Budowlani Łódź.

Turniej organizuje Fundacja Kropla Życia im. Agaty Mróz-Olszewskiej, która wraz z m.in. Regionalnymi Centrami Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, klubami honorowych dawców krwi, szkołami edukuje i uwrażliwia społeczeństwo na potrzeby krwiodawstwa, transplantacji i poszukiwania dawców szpiku kostnego. - Memoriał jest  wyrazem oddania hołdu znakomitej siatkarce Agacie Mróz-Olszewskiej, która poprzez walkę na boisku i walkę z chorobą, mówiła o potrzebie  pomagania  innym. Za przykładem Agaty idea pomagania wpłynęła pozytywnie na działaniach kibiców i różnych środowisk społecznych, którzy w trosce o zdrowie i życie siatkarki oddawali krew i zapisywali się do rejestru dawców szpiku kostnego. Agata Mróz-Olszewska udowodniła, że prawdziwy sukces osiągniesz wtedy, kiedy dzielisz się z innymi – mówi Edward Długaj, prezes Zarządu Fundacji Kropla Życia.

Więcej informacji na ten temat można uzyskać pod adresem www.kroplazycia.pl oraz na facebooku: KroplaZycia i MemorialAgaty. Fundacja Kropla Życia im. Agaty Mróz-Olszewskiej założona została w 2010 roku. Jej statutowym celem jest pomoc osobom cierpiącym na nowotwory krwi oraz choroby pokrewne. Poprzez akcję „Podaruj innym cząsteczkę siebie” Fundacja stara się popularyzować wiedzę na temat krwiodawstwa, krwiolecznictwa i przeszczepu szpiku kostnego oraz zachęcać do oddawania krwi.

PROGRAM VI MEMORIAŁU AGATY MRÓZ- OLSZEWSKIEJ
Piątek, 06.10.2017
- godz. 12.00 – 14:00 I mecz: HUN - ISR
- 14.30 oficjalne otwarcie, powitanie gości, prezentacja drużyn, hymny