Sztuka walki szablą husarską

Jest twórcą i propagatorem polskiej sztuki walki Signum Polonicum (Znak Polaków).  Przed kilku laty wydał  pierwszą w Polsce książkę o sztuce walki polską szablą husarską. 53-letni Zbigniew Sawicki, związkowiec Solidarności z CMC Zawiercie organizuje turnieje rycerskie, jest autorem instrukcji szkoleniowych na temat Signum Polonicum, a także prowadzi kursy tej sztuki walki.

Posiada ogromną wiedzę z zakresu historii wojskowości, którą pogłębiał podczas służby wojskowej. Po wyjściu do cywila założył sekcję sztuki walki im. Bolesława Chrobrego w Zawierciu, przekształconą następnie w Klub Miłośników Dawnego Oręża Polskiego i Sztuki Walki Tym Orężem. Nadał jej nazwę Signum Polonicum i opracował jej godło. W 1989 roku Solidarność z Huty Zawiercie, w której Zbigniew Sawicki jest zatrudniony, objęła klub swoim patronatem w uznaniu jego zasług w kultywowaniu tradycji historycznych. - Rok później wydałem pierwsze w Polsce czasopismo „Tradycja”, traktujące o dawnych polskich sztukach walki. Zorganizowałem kurs instruktorski Signum Polonicum. Rozszerzyliśmy działalność na 11 sekcji, co dawało podstawy do zorganizowania w 1992 r. w Zawierciu I Nieoficjalnych Mistrzostw Polski - opowiada Zbigniew Sawicki.

W 1997 roku pan Zbigniew uczestniczył w założeniu Krakowskiego Bractwa Rycerskiego Signum Polonicum oraz Bractwa Rycerskiego Ziemi Ogrodzienieckiej. Przez kolejne 2 lata pod patronatem wojewody śląskiego i Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności organizował dwa wielkie turnieje rycerskie na zamku w Ogrodzieńcu. Jest też organizatorem pierwszych w Polsce gonitw husarskich. Przewodził również husarii na wzgórzu Kahlenberg pod Wiedniem, a także brał udział w obchodach inscenizacji bitwy pod Grunwaldem. - Jako rotmistrz jedynej w Polsce husarii Signum Polonicum uczestniczyłem wraz z rycerstwem polskim w uroczystym spotkaniu z Janem Pawłem II w Sandomierzu. To był dla mnie ogromny zaszczyt - wspomina Zbigniew Sawicki.

W 2004 r. wydał pierwszą w Polsce książkę o dawnych sztukach walki pt. „Traktat szermierczy o sztuce walki polską szablą husarską - podstawy.” - Podczas Światowego Kongresu Naukowego Sportów i Sztuk Walki w Rzeszowie w 2010 r. zaprezentowałem Signum Polonicum i tym samym wprowadziłem ją do światowej rodziny sportów i sztuk walki - informuje pan Zbigniew. Za swą działalność Zbigniew Sawicki otrzymał liczne wyróżnienia m.in. Odznakę Honorową Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Zasłużony dla Kultury Polskiej”. - Wyróżnienia nie są dla mnie najważniejsze. Istotne jest to, że zaraziłem wiele osób zapałem do kultywowania tradycji polskiego oręża. Wiele lat mojej pracy, badań i poszukiwań oraz praktycznych zajęć i szkoleń pozwoliło na odtworzenie dawnej rodzimej sztuki walki. Dziś możemy powiedzieć, że Polska ma swój Signum Polonicum - mówi Zbigniew Sawicki.