Porozumienie w sprawie „czternastek” podpisane, ale spór trwa

Przedstawiciele 13 central związkowych działających w Polskiej Grupie Górniczej podpisali  w piątek z zarządem PGG porozumienie w sprawie wysokość nagrody rocznej, tzw. „czternastki” za 2019 rok. Natomiast mediacje w sporze dotyczącym wynagrodzeń w 2020 roku zakończyły się fiaskiem.

– W stosunku do podjętych w czwartek na spotkaniu z udziałem strony rządowej uzgodnień w sprawie „czternastek” nastąpiła jedna zmiana. Załogi kopalń „Staszic” i „Sośnica” otrzymają nagrody w wysokości 100 proc., a nie 97,5 proc. W pozostałych kopalniach wysokość nagrody jest na takim samym poziomie, jak uzgodniliśmy wcześniej, czyli pracownicy kopalń ROW, Piast-Ziemowit, Mysłowice-Wesoła i Bolesław Śmiały otrzymają „czternastki” w wysokości 112 proc. zaplanowanej sumy, a pracownicy kopalni Ruda i kopalni Wujek po 95 proc. – poinformował po podpisaniu porozumienia szef górniczej „Solidarności” i przewodniczący związku w PGG Bogusław Hutek. 100 proc. „czternastki” otrzymają też pracownicy pozostałych zakładów wchodzących w skład PGG oraz centrali spółki.

Natomiast mediacje w sporze zbiorowym dotyczącym wysokości tegorocznych płac zakończyły się podpisaniem protokołu rozbieżności. – Tego się spodziewaliśmy. Zarząd nie miał dla nas żadnych nowych propozycji, poza wnioskiem o przesunięcie dyskusji w sprawie płac na początek lipca, kiedy będą znane wyniki firmy za I półrocze. Na to nie mogliśmy się zgodzić – dodaje Hutek.

Dodał, że podpisanie protokołu rozbieżności w mediacjach otwiera związkom zawodowym drogę do skorzystania z kolejnych instrumentów w sporze zbiorowym, czyli przeprowadzenia strajku. Już wcześniej sztab protestacyjno-strajkowy 13. central związkowych przyjął harmonogram działań, który przewiduje strajk ostrzegawczy 17 lutego, referendum strajkowe 25 lutego i manifestację w Warszawie 28 lutego.

ny