Łukasz Kubiak mistrzem Polski

Łukasz Kubiak zdobyły złoty medal Mistrzostw Polski Seniorów w Taekwon-do ITF w kategorii do 54 kg. Turniej odbywał się w dniach 1-2 października w Rybniku.

Jego zadanie było podwójne trudne. Oprócz tego, że walczył był, też współorganizatorem turnieju i pokazów oraz trenerem grupy najmłodszych zawodników z Rybnika. - Niełatwo to było pogodzić. Można powiedzieć, że ten medal zdobyłem w biegu pomiędzy kolejnymi obowiązkami organizatora i trenera. W dodatku walczyłem z kontuzją, ale się udało. Mam nadzieję, że uczestnicy turnieju wybaczą nam organizacyjne niedociągnięcia - mówi Łukasz Kubiak

W turnieju wystąpiło 180 zawodników z całej Polski, aż 16 to byli zawodnicy z Rybnickiego Klubu Taekwon-do Feniks-Arete. - Zawodnicy naszego klubu zdobyli w sumie pięć medali. Ja zdobyłem złoto, Rafał Poleszak, prezes naszego klubu, srebro w walkach do 80 kg  i brąz w układach, Grzegorz Szałkowski brąz w walkach do 80 kg, a Paweł Stenclik brązowy medal w układach. To niezły dorobek - ocenia Kubiak. Rybnicki klub zajął 7 miejsce w klasyfikacji medalowej. To najlepszy wynik spośród wszystkich klubów z woj. śląskiego

Łukasz Kubiak nie jest zadowolony ze swojej finałowej zwycięskiej walki. - Nie pokazałem wszystkiego, co potrafię. Ale mimo to zwróciłem uwagę trenera polskiej kadry taekwon-do. Zaproponował mi udział w najbliższych mistrzostwach Europy w tej dyscyplinie. Musiałem jednak odmówić. W  podobnym terminie, pod koniec października, odbywają się mistrzostwa świata w innej dyscyplinie, w której startuję - w kick boxingu. Musiałem wybierać i wybrałem mistrzostwa świata - wyjaśnia mistrz Polski.

Łukasz Kubiak, na co dzień pracuje jako górnik w kopalni Jankowice w Rybniku. Jestem członkiem zakładowej Solidarności. Związek stara się wspierać jego karierę sportowa, a on podczas walk i pokazów promuje Śląsko-Dąbrowską Solidarność. Logo związku jest umieszczone na jego strojach

Zarząd Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność był jednym z patronów Mistrzostw Polski Seniorów Taekwon-do ITF w Rybniku.