2,5 tys. dzieci wyjedzie na wakacje z Fundacją im. Kolosy

Podczas najbliższych wakacji z kolonii organizowanych przez Fundację na Rzecz Zdrowia Dzieci i Młodzieży Regionu Śląsko-Dąbrowskiego im. Grzegorza Kolosy skorzysta ok. 2500 uczestników. Tegoroczna akcja jest rekordowa pod względem liczby dzieci z najuboższych rodzin, które wyjadą na wakacje za darmo. Biuro Fundacji przygotowało blisko 190 bezpłatnych miejsc kolonijnych.

- 150 dzieci wyjedzie w góry dzięki dotacjom, które udało nam się pozyskać od różnych firm i instytucji. Pozostałe darmowe miejsca zostały zakontraktowane w ramach umów kolonijnych podpisanych z właścicielami ośrodków, znajdujących się w górach i nad morzem - mówi Wioletta Sznapka, kierownik Biura Fundacji. Podkreśla, że część tych miejsc została przekazana do rozdysponowania biurom terenowym śląsko-dąbrowskiej Solidarności. Pracownicy tych biur najlepiej orientują się, które rodziny najbardziej potrzebują wsparcia.

Tegoroczna oferta Fundacji została wzbogacona o dwa nowe ośrodki w górach, gdzie ze względu na najwyższe dofinansowanie, wypoczynek jest najtańszy. Są to obiekty w Wiśle i Jaworzynce. - Kolonie w miejscowościach górskich od lat cieszą się największym zainteresowaniem, dlatego chcieliśmy, by w tym roku jeszcze więcej dzieci mogło z nich skorzystać - dodaje Wioletta Sznapka.

Oprócz Wisły i Jaworzynki dzieci wyjadą do Brennej, Istebnej, Ustronia, Węgierskiej Górki i Zwardonia. Jeżeli są uczniami szkoły podstawowej to za ich dwutygodniowy wypoczynek rodzice zapłacą tylko 720 lub 750 zł. Dofinansowanie wynosi 350 lub 400 zł i zostało pozyskane przez Fundację z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Wyższą kwotę otrzymują te dzieci, na które pobierany jest zasiłek rodzinny.

Koloniści będą też mieli do dyspozycji 5 ośrodków położonych w kurortach nadmorskich m.in. w Łebie, Rowach i Darłówku. Mimo że koszt kolonii nad morzem jest wyższy od ceny kolonii w górach, to i tak próżno szukać korzystniejszej oferty w biurach podróży działających na rynku. Z dofinansowaniem wynoszącym 150 lub 200 zł cena dwutygodniowego pobytu ucznia szkoły podstawowej nad morzem to niewiele ponad 1320 zł.

Wioletta Sznapka podkreśla, że za te pieniądze dzieci odpoczywają w komfortowych warunkach. - Staramy się, żeby standard ośrodków zawsze był bardzo dobry. W tym roku tylko na terenie jednego obiektu nie ma basenu. Jest to ośrodek w Wiśle, ale dzieci, które tam pojadą, będą miały zapewniony dostęp do basenu w ośrodku przygotowań olimpijskich - podkreśla Sznapka.

Atutem kolonii organizowanych przez Fundację jest nie tylko wysoki standard ośrodków, ale także ciekawy program obejmujący m.in. liczne wycieczki.

Podobnie jak w zeszłym roku wszystkie dzieci wyjadą na kolonie autokarami. Pierwsze turnusy rozpoczną się tuż po zakończeniu roku szkolnego, czyli już 27 i 28 czerwca.

aga